Pierogi z kapustą i grzybami jest to jedna z najbardziej tradycyjnych potraw Świąt Bożego Narodzenia, w moim domu po prostu nie może zabraknąć ich na wigilijnym stole. Pamiętam gdy zbliżały się święta przygotowanie ich zajmowało rodzinie niemal cały dzień. Moja babcia przygotowywała ciasto a potem pozostali członkowie rodziny w nadziewaniu i lepieniu pierogów. Trzeba było upewnić się, że przygotowywanych pierogów będzie wystarczająco dużo dla wszystkich gości i wystarczy ich przez cały świąteczny okres.

Składniki potrzebne do zrobienia pierogów z kapustą i grzybami:

Farsz:

• 1 kg kapusty
• 4-5 dag suszonych grzybów
• 1 cebula
• tłuszcz, sól, pieprz do smaku

Ciasto:

• 1 kg mąki pszennej
• 2 jajka
• ½ łyżki płaskiej soli
• 1 i ½ szklanki letniej gorącej wody

Przygotowanie pierogów z kapustą i grzybami:

FARSZ – Grzyby umyć i namoczyć. Kapustę poszatkować i ugotować, dodać wodę. Grzyby ugotować i zmielić na maszynce. Cebulkę pokroić i usmażyć na złoty kolor. Wszystko razem połączyć i doprawić. Farsz powinien być pikantny.
CIASTO – Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól i wodę. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić, ma być wolne.

Komentarzy (1)

pozostało 500 znaków

Cancel or

  • Elżbieta
    Pierogi z kapustą i grzybami należą do moich ulubionych...zaraz po tych z serem. :)